Εγκυμοσύνη διατροφή

Η σημαντικότητα της διατροφής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι στατιστικά αποδεδειγμένη. 1 / 5 γυναίκες είχαν επιπλοκές κατά την κύηση λόγω λαθών στη διατροφή.
Είναι η φάση της ζωής της γυναίκας όπου η διατροφή της γυναίκας προκαλεί γρήγορες έως άμεσες αντιδράσεις στον οργανισμό και το έμβρυο.

• Το παιδί αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των εννιά μηνών της εγκυμοσύνης με αναλογικά φανταστική ταχύτητα. Από ένα και μοναδικό κύτταρο πολλαπλασιάζονται σε 200 εκατομμύρια. Για την ανάπτυξη αυτή το έμβρυο χρειάζεται απ' τον οργανισμό της μητέρας κυρίως λευκώματα και άλλες θρεπτικές ουσίες.

• Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών γίνεται ταχέως. Μια ώρα μετά το φαγητό της εγκύου, το παιδί έχει πάρει ήδη τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Όταν η διατροφή δεν είναι κατάλληλη, υπάρχει πιθανότητα να μην αναπτυχθεί σωστά το παιδί, ακόμη και αν το βάρος της μέλλουσας μητέρας αυξάνεται κανονικά. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή η οποία έχει μεν αρκετές θερμίδες, αλλά δεν είναι πλούσια σε ποικιλία τροφών, κάνει αδύνατη στο παιδί την εξασφάλιση των αναγκαίων για την ανάπτυξη του θρεπτικών ουσιών απ' τον οργανισμό της μητέρας. Προτιμούνται οι παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής χωρίς υπερβολές σε αλάτι.

• Αλλά και για τη μέλλουσα μητέρα δημιουργεί επιπλοκές η λανθασμένη διατροφή. Για παράδειγμα, υπέρβαρες γυναίκες έχουν συνήθως δύσκολο τοκετό. Το πάχος στο κορμί τους τις κάνει δυσκίνητες, στενεύει τον κόλπο της γυναίκας και κάνει δύσκολο τον τοκετό. Το αν τρέφεται σωστά η μέλλουσα μητέρα το δείχνει μεταξύ άλλων και η εβδομαδιαία ή μηνιαία αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια των εννιά μηνών της εγκυμοσύνης.
Γενικά η συνηθισμένη αύξηση βάρους σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 8 - 9 κιλά.

Αν η αύξηση του βάρους είναι μεγάλη, τότε θα πρέπει να μειωθούν οι θερμίδες και τα λίπη. Αν το βάρος δεν αυξάνεται κανονικά, τότε θα πρέπει να ρωτήσουμε τον γιατρό μας, τον οποίο όμως θα πρέπει ενημερώσουμε για το πώς εξελίσσεται το βάρος μας. Είναι πολύ επικίνδυνη η πρόληψη ότι, όταν η έγκυος τρώει λιγότερο, το μωρό μένει μικρό στο βάρος του και θα πρέπει ν' αναμένεται, κατά συνέπεια, ένας πιο εύκολος τοκετός. Αυτό οδηγεί περισσότερο σε μια εξασθένηση της μέλλουσας μητέρας, και το παιδί, που έρχεται ήδη στον κόσμο υποσιτισμένο, για πολλά ίσως χρόνια θα παρουσιάζει επιπλοκές στην υγεία του.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης η αύξηση της όρεξης είναι τόσο ελάχιστη, ώστε να μη χρειάζεται να τρώει η γυναίκα περισσότερο από πριν. Μόνο μετά τους 4 1/2 μήνες της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες σε θερμίδες αυξάνονται από 2200 σε περίπου 2600-2800 θερμίδες ημερησίως. Από τον τέταρτο και πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης η έγκυος χρειάζεται προπαντός λευκώματα, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Βι και Β2 και βιταμίνη C. Τα παρακάτω στοιχεία για την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι ανάγκες σε θερμίδες αποτελούν μόνο το μέσο όρο. Τα πραγματικά στοιχεία μπορούν να κυμαίνονται, προς τα κάτω ή προς τα πάνω, ανάλογα με την ηλικία, τη σωματική διάπλαση και τις συνήθειες φαγητού της μέλλουσας μητέρας. Αν είναι λεπτοκαμωμένη, τότε της αρκούν πιθανόν 10 ως 15% λιγότερες θερμίδες. Αλλά και οι γυναίκες που έκαναν πριν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους, θα πρέπει τώρα να προσέξουν ιδιαίτερα το θέμα της διατροφής. Το ίδιο ισχύει και για τις μέλλουσες μητέρες που κάνουν καθιστική ζωή (δουλειά γραφείου).

Το αν η μέλλουσα μητέρα παίρνει τις αναγκαίες θερμίδες μπορεί να το διαπιστώσει κατά τον καλύτερο τρόπο, αν ελέγχει το βάρος της απ' την αρχή της εγκυμοσύνης σε κανονικά διαστήματα, και μάλιστα, πράγμα που είναι και το καλύτερο, κάθε βδομάδα. Αν έχετε βάρος κάτω απ' το κανονικό, ρωτήστε το γιατρό σας τι συνιστά για ν' αυξήσετε το βάρος σας. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ισχύει ότι μια γυναίκα που πριν απ' την εγκυμοσύνη είχε βάρος λιγότερο από το κανονικό μπορεί να πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περισσότερο βάρος απ' τις άλλες γυναίκες. Ωστόσο η αύξηση του βάρους δε θα πρέπει να υπερβεί τα 10 ως 11 κιλά απ' το κανονικό βάρος για το ύψος της.

Γυναίκες που έχουν περισσότερο βάρος απ' το κανονικό δε θα πρέπει να προχωρήσουν σε δίαιτα δικής τους επινοήσεως, αλλά να συμβουλευτούν το γιατρό τους όσον αφόρα την διατροφή τους. Πάντως, γενικά, συνιστάται διατροφή φτωχή σε λίπη και πλούσια σε λευκώματα. Απαγορεύονται τα γλυκά, η σοκολάτα και το παγωτό.

Ψαχνετε για

Πώς υπολογίζουμε τις γονιμες μερες