Τοκετός γέννα

Πώς υπολογίζουμε τον χρόνο τοκετού

Η έγκυος γυναίκα εφόσον βεβαιωθεί ότι περιμένει παιδί, θέλει φυσικά να ξέρει πότε θα γεννηθεί. Σπανίως η έγκυος γνωρίζει ακριβώς την ημέρα της συλλήψεως άρα και του επικείμενου τοκετού. Το γεγονός ότι οι διάφορες πηγές δεν αναφέρουν όλα την ίδια διάρκεια εγκυμοσύνηςαπορρέει το ότι δεν υπάρχει κανένας σίγουρος κανόνας, στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε. Μερικές εγκυμοσύνες διαρκούν 265 μέρες, άλλες 280. Υπάρχουν αποκλίσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Ο εμπειρικός κανόνας

Γι' αυτό ακολουθούμε τον παλιό εμπειρικό κανόνα: ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας περιόδου έμμηνης ρύσεως +7 ημέρες - 3 μήνες. Θα πρέπει ωστόσο να έχουμε υπόψη μας ότι μόνο το 4% των νεογέννητων ακολουθεί αυτό τον κανόνα, και ότι τα πρωτότοκα παιδιά γεννιούνται γενικά αργότερα απ' τα δευτερότοκα ή τριτότοκα. Αυτή η αβεβαιότητα γύρω απ' την ημερομηνία του τοκετούεξαρτάται και απ' το ρυθμό με τον οποίο επαναλαμβάνεται η περίοδος.

Υπολογισμός

Αν ο περιοδικός κύκλος της γυναίκας είναι κανονικός και διαρκεί ακριβώς 28 ημέρες, τότε μπορεί κανείς να βασιστεί στον εμπειρικό κανόνα που αναφέραμε. Αν ο κύκλος διαρκεί 32-35 μέρες, τότε χρειάζεται το μωρό 5 - 7 μέρες περισσότερο. Αν ο μηνιαίος κύκλος κρατά λιγότερο, τότε και η εγκυμοσύνη θα είναι συντομότερη κατά αντιστοιχία σε ημέρες, όσες ημέρες υπολείπονται της κανονικής ημέρας περιόδου. Αν η μητέρα έχει ακανόνιστο κύκλο, πρέπει να έχει το βαλιτσάκι της για το μαιευτήριο έτοιμο!

Περίοδος - Καταγράψτε της ημερομηνίες

Αν η έγκυος έχει την συνήθεια να καταγράφει τις ημερομηνίες της περιόδου, αυτό θα βοηθήσει σημαντικά το γιατρό στον καθορισμό της ημερομηνίας τοκετού. Αλλά και για την ίδια την έγκυο και το έμβρυο έχουν μεγάλη σημασία οι ημερομηνίες αυτές, γιατί στις ημέρες που θα είχε κανονικά περίοδο πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και να αποφεύγει τις κοπιαστικές δουλειές, τα σπορ και τις συγκινήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει με μεγάλη ακρίβεια βάσει των περιστάσεων για τον αναμενόμενο χρόνο τοκετού.

Ψαχνετε για

Πώς υπολογίζουμε τις γονιμες μερες